Noodzakelijke plugins

Na het installeren van WordPress kan je de functionaliteit uitbreiden met behulp van plugins.

De volgende plugins vind ik noodzakelijk voor een WordPress website.
Allereerst de beveiliging natuurlijk, maar verder ook voor de weergave van afbeeldingen en voor de SEO, de vindbaarheid binnen Google.

Mijn plugin top 7:

 1. All in One WP security
 2. WordPress SEO plugin
 3. Lightbox Colorbox
 4. Metaslider
 5. Statcounter
 6. Cookie Control
 7. Contactform 7 en Really Simple Captcha

Beveiliging

All in One WP security

All in One WP Security is een vrij volledige beveiligingsplugin die met de meest gangbare plugins goed kan samenwerken. Daarnaast vertraagt hij de website veel minder dan de meeste andere beveiligingsplugins.

Deze beveiligingsplugin maakt een aantal andere plugins overbodig.

 • Je hebt geen Akismet meer nodig om spam tegen te houden in je reactievelden.
 • Je hebt geen aparte plugin meer nodig om je website te beschermen tegen een Brute Force Login Attack.

Wat doet All in One WP Security nog meer?

 • Blokkeert ip-adressen die proberen in te loggen met een foutieve gebruikersnaam of die te vaak proberen in te loggen.
 • Plaatst een extra Captcha onder de velden in het login venster en het vergeten wachtwoord formulier.
 • Beveiligt je database door de WordPress prefix te wijzigen. Maakt automatische backups.
 • Registreert welke bestanden en mappen onveilige rechten hebben en wijzigt deze met een druk op de knop
 • Beschermt de php bestanden door het beschrijven onmogelijk te maken vanuit de backend van je WordPress installatie.
 • Installeer een firewall voor je website via een htaccess bestand. Deze wordt als eerste aangeroepen voordat enig andere WordPress code wordt aangeroepen. Daarom kan deze firewall de malware scripts tegenhouden voordat deze de kans krijgen de WordPress code te infecteren.
 • Blokkeer nep Googlebots
 • Hernoemt de inlogpagina url zodat bots en hackers je echte WordPress login adres niet kunnen benaderen.
 • Krijg een waarschuwingsmail als bestanden gewijzigd worden

Je kan de plugin hier downloaden.

SEO

Je wilt natuurlijk goed gevonden worden door Google en andere zoekmachines. Het is dan ook zaak om alles zo veel mogelijk te optimaliseren. Denk aan de metatags, juiste verwerking van zoekwoorden in titels, koppen en inhoud.

De beste plugin daarvoor is (volgens mij) de WordPress Seo plugin van Yoast.

Buiten het bovenstaande zorgt deze plugin ook voor een uitstekende xml sitemap, die automatisch Bing en Google informeert dat deze sitemap bestaat. Je moet echter niet vergeten deze mogelijkheid aan te vinken binnen de plugin.

Yoast heeft op zijn eigen weblog een uitgebreide handleiding voor zijn plugin geschreven. Het is de moeite waard om eens te kijken. Hij is een icoon op SEO gebied.

Je kan zijn plugin hier downloaden.

Afbeeldingen weergeven in een lightbox

Als de bezoeker op een afbeelding klikt op je website is het mooi als de afbeelding tevoorschijn “popt” in een venster en dat de achtergrond vervaagt of donkerder wordt.

Standaard heeft WordPress echter (afhankelijk van het geïnstalleerde thema) die mogelijkheid niet. Klik je op een afbeelding, dan ga je naar een volgende pagina waar de afbeelding te zien is zonder de rest van de website.Met caption

Met behulp van een Lightbox plugin kan je dit veranderen. (Klik maar eens op het plaatje hiernaast)

Met deze plugins moet je een beetje oppassen, in zoverre dat je weet dat ze wel eens een conflict met een andere plugin kunnen veroorzaken. Gebeurt er iets vreemds met je website na het installeren van een nieuwe plugin? Ze dan eerst eens de Lightbox plugin uit en bekijk dan of het probleem is opgelost. Daarom maak ik gebruik van 2 verschillende Lightbox plugins. Werkt de een niet, dan gebruik ik de andere. Dat gaat meestal goed. Op deze website is Easy FancyBox geïnstalleerd.

Er zijn twee hele populaire Lightboxplugins, met deze werk ik het meeste:

Lightbox Colorbox enLightbox Plus Colorbox Easy FancyBox.Easy FancyBox

Klik op de afbeelding om naar de plugin download pagina te gaan.

Verschillen tussen deze twee plugins?

Bij Easy FancyBox kan je een tekst plaatsen in de afbeelding, in het zogenaamde Caption gedeelte.

Lightbox Plus Colorbox heeft de mogelijkheid om de achtergrond donkerder, lichter of vager te maken.

Niet alleen afbeeldingen

Het leuke van deze lightbox plugins is dat je niet alleen afbeeldingen in een lightbox kunt zetten. Je kan Youtube filmpjes, PDF bestanden, andere websites en swf bestanden erin zetten.

Sliders

Je ziet ze bijna overal: afbeeldingen die automatisch vervangen worden door andere afbeeldingen. Dit zijn de image sliders.

Je kan ze in de header zetten, in je content of in de zijbalken. Geen probleem.

Ik heb veel met de Thethe image slider gewerkt, maar daar moet intussen heel wat “hack”werk aan te pas komen om het nog goed te laten functioneren. Jammer, want het is een hele mooie plugin. Daarbuiten is hij ook niet (meer) te verkrijgen via de plugin verzameling van WordPress.org en daarom niet aan te raden.

Op dit moment werk ik met de Meta Slider. Ook een hele mooie plugin! Dat is de plugin die je hierboven ziet. De plugin heeft een uitgebreide handleiding.

Carrousel

Met behulp van de Meta Slider plugin kan je ook een afbeelding carrousel maken.

Het is echter weer niet mogelijk om een afbeelding in deze slider aanklikbaar te maken zodat het in een lightbox wordt getoond.

Als je dat zou willen, dan kan je het beste de WP Image Slider with Lightbox gebruiken. Deze plugin kan je hier downloaden.

Het resultaat zie je hieronder.

Bezoekersaantallen

Het is natuurlijk erg leuk om te kunnen zien hoe populair je website is. Er zijn verschillende manieren om het bezoek te kunnen meten.

Google Analytics

Natuurlijk heb je Google Analytics. Hiervoor heb je een Google Analytics account nodig (gratis). Je installeert een Google Analytics plugin op je website en alle statistieken worden verzameld en weergegeven in je Google Analytics account. Je moet echter om je bezoekersaantallen te zien, je website verlaten en naar Google Analytics toe surfen.

Dat is onhandig. Zeker als je lang niet alle functionaliteiten nodig hebt die Google Analytics je kan bieden.

Slimstat

Een andere leuke plugin is Slimstat met bijbehorende plugin voor weergave op het dashboard. Het voordeel hiervan is dat je bezoekersaantallen op je eigen server worden bijgehouden. Dit houdt in dat je niet verplicht bent hiervoor een cookie waarschuwing te plaatsen op je website. Tenminste zolang je webserver hier in Nederland staat.

Via het dashboard kan je snel een overzicht zien van je bezoekers. Waar komen ze vandaan, welke pagina’s hebben ze bezocht en hoe snel zijn ze weer weg?

Maar Slimstat heeft ook een nadeel: het maakt je website ontzettend traag…. En dat wil je niet, want de snelheid van je website bepaalt mede of je bezoeker in de eerste seconden blijft of weggaat.

Statcounter

Na de invoering van de Cookiewet heb ik Google Analytics vaarwel gezegd op al mijn websites en Slimstat geïnstalleerd. Deze plugin voldeed ook en ik had direct inzicht in de bezoekersaantallen. En hiervoor hoefde ik geen Cookieplugin te installeren. Echter vrij snel daarna werd de wet veranderd en was een Cookieplugin niet meer nodig voor Google Analytics.

Ik was echter toch al overgestapt en Slimstat beviel goed. Maar de websites leken wel erg traag te worden. Ik gaf de schuld aan de webhoster en bleef doorsukkelen totdat iemand mij attent maakte op een plugin waarmee je kon meten welke plugins je website vertraagden. Toen was het voor mij duidelijk. Ik moest afscheid nemen van Slimstat.

Statcounter

Maar ik was enorm gecharmeerd van de weergave van de statistieken via mijn backend. Statcounter bleek twee vliegen in een klap te vangen: èn razendsnel, èn gegevens in de backend.

Voor Statcounter moet je een account nemen, een plugin installeren en activeren. Nadeel is echter wel weer dat je hiervoor een Cookie plugin zou moeten installeren omdat de bezoekersgegevens op een buitenlandse server worden opgeslagen.

Cookies

Op het moment dat je je bezoekers volgt ben je (nog) verplicht om ze daarvoor te waarschuwen. Ook als je alleen maar statistieken bijhoudt. Op dit moment gaat de regering voor een wetswijziging om de cookie waarschuwing niet te verplichten bij bijvoorbeeld Google Analytics. Omdat elke website wel op de een of andere manier zijn bezoekers volgt of telt, moest op een gegeven moment zo’n beetje alle websites een Cookie waarschuwing weergeven. De regering was duidelijk niet goed voorgelicht en had absoluut niet nagedacht over de gevolgen van de regeling. Ze reageerden dan ook enigszins geschrokken toen ze ook zelf elke keer een popup moesten wegklikken voordat ze een willekeurige website konden bezoeken.

De wet is in ieder geval al bijgesteld voor de zogenaamde functionele cookies. Dit zijn noodzakelijke cookies om de website draaiend te houden. Bijvoorbeeld het winkelwagentje in een webshop.

Laat je advertenties van derden zien op je website ben je in ieder geval nog steeds verplicht een cookie waarschuwing te laten zien. Omdat er niet meer actief wordt gecontroleerd en gestraft zijn er steeds minder websites die zich aan de wet houden.

Mijn favoriete Cookie plugin is Cookie Control. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik het steeds minder gebruik. Want als een regering de privacy van zijn bevolking niet serieus neemt, en de bevolking blijkbaar privacy ook niet belangrijk vindt, is het niet echt noodzakelijk om een cookie plugin te gebruiken.

Contactformulier

Een contactformulier kan erg handig zijn. Je kan het zelfs gebruiken als een enquête formulier. Ik gebruik Contactform 7 erg graag in combinatie met Really Simple Captcha om de invoervelden te beschermen tegen spambots.