Commentaar spam

Spam

Als je al een tijd op het internet rondwaart ben je bekend met het fenomeen: spam. Op een gegeven moment bestond 95% van al het e-mail verkeer uit spam. Deze spam was bedoeld om consumenten over te halen bepaalde producten aan te schaffen. De laatste tijd meer om mensen proberen over te halen om op bepaalde links in de spammail aan te klikken zodat persoonlijke gegevens verworven kunnen worden.

De laatste jaren zie je ook een andere soort spam. Dit in de vorm van commentaar op berichten van webloggers. Google maar eens op deze zin: Maar ook de andere watervogels als eenden en futen
Pagerank berekening
Deze spam is niet bedoeld om je een bepaald product te laten kopen maar om een bepaalde website hoger te laten scoren in de Pagerank van Google.

Google bom

Om een bepaalde website zo hoog mogelijk te laten scoren in de Pagerank van Google, is het zaak om zoveel mogelijk backlinks te krijgen van andere websites. Dus andere websites die via een link terug verwijzen naar de website van de spammer/klant. Hoe belangrijker die websites zijn, des te hoger scoort de website in de Pagerank.

Omdat niet iedere website eigenaar zomaar op verzoek links plaatst naar andere (voor hem onbekende) websites, grijpen allerlei seo bureau’s naar drastischere middelen.

Ze proberen op zo veel mogelijke verschillende websites een link te verkrijgen naar een bepaalde pagina op de gewenste website. Deze tekst kan bestaan uit diverse (verborgen) zoekwoorden waarmee hun pagina moet scoren. Dit wordt gedaan door commentaar te geven op een artikel op je weblog. Dit is vaak een succes omdat veel weblog eigenaren de reacties op hun berichten automatisch toelaten.

Stealth spam

De laatste tijd zie je steeds meer commentaren die in goed nederlands geschreven zijn, maar totaal niet terzake doende zijn. Als je een commentaar op een bericht geeft, dan wordt er naar je naam en je mail- en/of webadres gevraagd. Het webadres wordt nu gebruikt als linkadres.

Normaal gesproken is dit de juiste manier om een backlink te verkrijgen als je maar een reactie geeft die iets toevoegt aan het artikel waarop je reageert. Is dit niet het geval, dan spam je.

Ook wordt er gebruik gemaakt van html code (de <div> tag) rondom honderden links. Dit wordt steeds vaker gebruikt omdat de tags wel getoond worden, maar de directe html code niet.

Voorkomen van commentaar spam

Ten eerste is het niet aan te raden als zijnde een bedrijf om je te laten verleiden om op deze manier backlinks naar je website te verkrijgen. Als Google je hierdoor op de zwarte lijst zet, ben je echt niet meer te vinden via de zoekmachine en ben je veel verder van huis.

Als website/weblog eigenaar is het goed om de volgende zaken op orde te hebben.

  • Het reageren op een bericht niet automatisch toestaan, maar altijd eerst zelf beoordelen op waarde voordat je het publiceert. (Dashboard->Instellingen->Reacties, zie afbeelding hiernaast)
  • Het installeren van een anti spam plugin: Akismet of Spam Free WordPress
  • Verbied hyperlinks in het commentaar gedeelte
  • Het installeren van een CAPTCHA om automatische spam tegen te houden
  • Gebruik de “no-follow” tool voor links in het commentaar gedeelte

Geef een reactie